Healthy Lifestyle

 Алкално - киселинен дисбаланс и автоинтоксикация

 

Повишената киселинност  е опасно състояние, което отслабва всички системи на тялото и създава среда, благоприятна за болести. Балансираното рН позволява нормалното функциониране на организма и го прави устойчив към  заболявания. Здравото тяло има достатъчно  резерви, за да неутрализира повишената киселинност. Когато обаче тя продължи дълго време нашите алкални резерви се изчерпват и се повишава склонността към заболявания. 

Концепцията за алкално – киселинния  дисбаланс като причина за неразположения и заболявания не е нова. Още през 1933 г., в книгата си „Нова ера в здравеопазването“, Д-р Уилям Хауърд Hay доказва, че в основата на много  болести е автоинтоксикацията, породена от повишеното ниво на отпадъчни киселини в организма. 

При повечето хора, небалансирано рН се изразява с повишена киселинност. Това състояние принуждава организма да извлича минерали / калций, натрий, калий, магнезий/ от костите и жизненоважните органи, използвайки ги като буфер за неутрализиране на киселите продукти и безопасното им отстраняване. Ако това продължи дълго време, организмът може да пострада сериозно.

 

Продължителната ацидоза може да доведе до такива проблеми като: 

 • Сърдечно-съдовите увреждания, включително стеснение на кръвоносните съдове и намаляване притока на кислород
 • Наддаване на тегло, затлъстяване и диабет
 • Бъбречни увреждания, включително бъбречни камъни
 • Имунен дефицит
 • Увеличаване  на свободните радикали, което допринася за ракови мутации
 • Хормонални проблеми
 • Преждевременно стареене
 • Остеопороза; слаби, крехки кости, фрактури на бедрената кост и костни шипове
 • Болки в ставите и мускулите,  натрупване на млечна киселина
 • Понижен тонус и хронична умора
 • Лошо храносмилане
 • Гъбични инфекции

 

Едно наскоро проведено седем-годишно проучване от Калифорнийският университет, Сан Франциско, сред 9000 жени показва, че тези, които имат хронична ацидоза са с по-голям риск от загуба на костна маса от тези, които са с  нормални нива на рН. Учените, извършили този експеримент смятат, че много от фрактурите на бедрената кост и други прояви свързвани с остеопорозата,  разпространени сред жени на средна възраст, са свързани с високата киселинност. Причината най-често е храненето с продукти от животински произход, преработени храни, полуфабрикати.                                                                                                                                                The American Journal of Clinical Nutrition 

eda4

 

Диагноза „кисел човек“ 


Ако започвате деня си с кафе и цигара, продължавате с бисквити, вафлички, чипсове и го завършите с пържола и вино, скоро ще се превърнете в „кисел“ човек. За съжаление по-голямата част от храната, която обичайно консумираме е киселинна – месо, млечни продукти , захар, кафе, чай, алкохол, преработени храни.  

 

Възстановяване на рН баланса в организма 

 Нашето тяло е в състояние да асимилира правилно минерали и хранителни вещества само когато неговото рн е балансирано. ако не постигате очакваните резултатите от вашата хранителна програма, помислете за евентуален алкално-киселинен дисбаланс. Дори най-добрата програма не може да работи, ако рН на организма ви е извън равновесие.  

 

Какво означава алкална диета 

Това е един нормален режим, при който 70-80 процента от храната е алкална. При един правилен подбор и съчетаване на храните и поемането на 2 л вода на ден, скоро започваме да усещаме тялото си много по-здраво и енергично, стопяват се  излишните килограми, подобрява се състоянието на кожата. 

За консултация >>>

 
Design by: Creative Emotion
Copyright 2013: Center Balance