Често задавани въпроси

 

Как протича един Боуен сеанс?

Обикновено, сеансът се провежда върху масажно легло, но може и на пода или в седящо положение (например, при бременни). Извършват се леки движения с пръстите по тялото в определена последователност, в зависимост от оплакването. След всяка серия от движения се прави задължителна пауза от 2-5 до 10 мин., по време на която терапевтът напуска стаята. Целта е да се осигури максимален покой за тялото за да може то да интегрира току-що направеното движение и да започне обработка на получената информация. Може да се почувства на определени места загряване, изстиване, изтръпване, потрепване, в зависимост от индивидуалните особености на организма. Много често пациентите заспиват защото се въздейства на парасимпатикувата вегетативна нервна система. Един сеанс обикновено трае от 40 до 60 мин., в зависимост от оплакването.

 

Как трябва да съм облечен?

Най-добре Боуен движенията се извършват върху гола кожа, но е възможно да се прави и върху леки дрехи (клин, тениска, блузка).

 

Колко често се провеждат сесиите?

Интервалът между отделните сеанси трябва да е от 5 до 10 дни, оптимално 7 дена.

 

Боуен терапията масаж ли е?

Не. Не се използват масажни движения, натиск, мачкане, разпъване.

Това е уникална терапевтична модалност, мануална терапия, която използва нежни, прецизно позиционирани движения  върху определени мускули, нерви, лигаменти и сухожилия. Подадените сигнали се обработват от мозъка (за това са нужни и паузите между отделните серии движения), който дава команда на тялото да започне самолечението.

 

Колко сесии са необходими за разрешаване на проблема?

Акутните проблеми се разрешават за 2-3 сеанса, докато за хроничните е нужно по-продължително лечение (в зависимост от колко време съществува проблемът), като при всеки пациент е различно. След излекуване на проблемите, много пациенти провеждат ежемесечни балансиращи сесии с цел поддържане на организма в тонус.

 

Защо да избера именно Боуен терапията?

Това е една холистична терапия, при която чрез нежни движения се връща синхронът, с който е функционирал организмът ни, когато е бил здрав. Ние просто казваме на тялото да предприеме нужните стъпки и започне лечение според собствените си рамки, ритъм  и време, необходимо за процеса на възстановяване.

 През ноември 2013 известният английски Боуен терапевт Alastair McLoughlin провежда във Великобритания проучване за значението на Боуен терапията като лечебна техника. Анкетирани са 100 пациенти.  Проучването показва, че в сравнение с други терапии (акупунктура, хиропрактика, масажи, остеопатия, физиотерапия, рефлексология), 96% от пациентите намират Боуен терапията по-ефективна, а 99% биха я използвали отново при здравословни проблеми. 83% са излекували проблема си за 1-5 сеанса. 10% - за 6-10 сеанса. 7% - за повече от 10 сеанса. Докато при използването на другите терапевтични методи са били направени средно от 7 до 13 посещения преди да се премине към Боуен терапия. Показателно е, че 98% от анкетираните биха желали Боуен терапията да бъде включена в рамките на Здравно-осигурителната система на Великобритания.

 

Трябва ли да проверя дали моят Боуен терапевт е регистриран? 

Да. Важно е да сте сигурни, че вашият терапевт е преминал нужното обучение и е покрил всички изисквания на Международната организация на Боуен терапевтите –Bowtech(http://bowenbulgaria.com/).

Списъкът със сертифицираните терапевти може да намерите тук: http://bowenbulgaria.com/practitioners/bowen-practitioners-sofia/

 
Design by: Creative Emotion
Copyright 2013: Center Balance